Czwartek, 18 kwiecień 2024, imieniny: Boguslawy, Apoloniusza
A- A+

II etap konkursu kulinarnego PPJ / 2020-08-03

W Urzędzie Gminy Mstów odbył się II etap konkursu kulinarnego pn. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”.

Do II etapu zostały nominowane potrawy, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyszowie.

ppj6

Uczestników spotkania powitał Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch, który przedstawił założenia projektu, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020.

Dyrektor podkreślił, że dzięki wsparciu partnera projektu tj. Gminy Mstów, organizowany jest konkurs kulinarny na terenie partnerskiej gminy. Podkreślił jak ważna i efektywna jest współpraca z gminą, podziękował za dotychczasową synergię działań. Następnie Wójt Tomasz Gęsiarz powitał wszystkich uczestników spotkania, również dziękując za obopólną, wręcz wzorową współpracę z PPJ i pogratulował KGW Brzyszów kunsztu kulinarnego. 

Spotkanie uświetniła też swoją obecnością wieloletnia Prezes Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury”, Halina Palarz. Wśród uczestników spotkania byli także m.in. przedstawiciele Komisji Konkursowej (w składzie pracowników Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, a także pracowników biura Stowarzyszenia PPJ), Zastępca Wójta Małgorzata Grabowska i Skarbnik Gminy Mstów Maria Skibińska. Rekrutację uczestników do konkursu kulinarnego koordynował Adam Równiak.

ppj1

Najważniejszymi uczestniczkami spotkania dotyczącego II etapu konkursu kulinarnego były bez wątpienia lokalne kreatorki smaku z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzyszowa. Uczestniczki konkursu, w pierwszej kolejności zaprezentowały mstowską zalewajkę, często goszczącą w menu mieszkańców Mstowa. Delikatna w smaku, lecz bardzo sycąca zupa była tylko wstępem do tego, co miało „grać pierwsze skrzypce” w menu. W owocowym Mstowie, nie mogło zabraknąć jabłek pod wieloma postaciami! Jabłko królowało w pysznej królewskiej szarlotce i  wybornej szarlotce pod chmurką. Słodycz ciast została przełamana „kompotem pełnym Mstowa” - oczywiście zawierającym jabłka z mstowskich sadów.

 

Dziękujemy uczestnikom konkursu - KGW Brzyszów - za ich pełne pasji kulinarnej przygotowanie i prezentację doskonałych lokalnych potraw. Na szlaku kulinarnych smaków Mstów bezwzględnie należy odwiedzić!

Więcej: http://www.jura-ppj.pl/aktualnosci/988

Wstecz